Kamu İhale Kanunu yapılan çalışmalar sonucunda, Mart 2002 tarihinde kabul edilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Yeni kanunun en önemli hedeflerinden birisi bütçeyi kontrol altına almaktır.Şeffaflığı sağlamak,rekabet ortamı yaratmak ve güvenilir olmak kanunun temel ilkeleridir.
4734 sayılı Kanunun gerekçesinde,''2886 sayılı Devlet İhale Kanununun günümüzün değişen ve gelişen gereksinimlerine cevap veremediği, bütün kamu kurumlarını kapsadığı, Avrupa Birliği ihale uygulamalarına paralellik göstermediği görüldüğünden, kamu ihaleleri ile ilgili geniş kapsamlı yeni bir kanun hazırlanılmasına gereksinim duyulmuştur.''
Aralarında kabul edilebilirdoğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez.
Eşik değerlerin altıda kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.
Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.
Kanunda İhale Usulleri :
-Açık İhale Usulü : Bütün isteklilerin teklif verebildiği usuldür.
-Belli İstekliler Arasında İhale Usulü : Ön yeterlilik değerlendirmesi sonucunda idare tarafından davet edilen isteklilerin teklif verebildiği usuldür.
-Pazarlık Usulü : Bu kanunda belirtilen hallerde kullanılabilen, ihale sürecinin iki aşamalı olarak gerçekleştirildiği ve idarenin ihale konusu işin teknik detayları ile alakalı yazı belirtmesidir.
Şartnameler : İhale konusu mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır.Ancak mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla teknik şartnameler bu kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.
İhale konusu mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde verilir.Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder