Yeşil Kart nasıl alınır, yesil kart için neler gerekir

Herhangi bir sosyal güvenliği olmayan vatandaşlar için devlet Yeşil Kart uygulaması yapmıştır.Sosyal güvenliği ve maddi durumu yeterli olmayan vatandaşlar gerekli müracaatları yaptıktan sonra bu kartı alarak sosyal güvenlik ve sağlık alanlarından yararlanabilmektedir.Şimdi yeşil kart alma hakkında bilgi vereceğiz.

Yeşil Kart Başvurusu :

-Yeşil kart başvurularını bulundukları il ya da ilçenin yeşil kart bürolarına başvurarak gelir tespiti talebinde bulunurlar.

-Yeşil kart başvurularını sosyal güvenlik merkezlerinin merkez müdürlüklerine de başvurarak alabilirler.

-Sosyal güvenlik merkezleri de kişinin bilgisini valiliğe ya da kaymakamlığa gönderir.

Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Belgeler :

-Yeşil kart başvurusu yapmak için ; kimlik, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf ve ikametgah belgesi gerekir.








Yeşil Kart Başvurusu Yapabilecek Kişiler : 

-Yeşil kart başvurusunda bulunan ailenin toplam geliri kişi sayısına bölündüğünde çıkan rakam asgari ücretin 1/3'ünden az ise yeşil kart alınabilir.

-Yeşil kart başvurusunda aileden bir kişi 18 yaşını doldurmuş ve sağlık güvencesi var ise anne ve baba bu kişi üzerinden sağlık hizmeti alabilir.(Çocuğun oturduğu yer veya evli-bekar olması farketmez.)

Yeşil Kart Süresi : 

-Yeşil kartın süresi bir (1) yıldır ve her yıl yenilenmesi gerekir.

-Gelirinde bir artış olmadığı sürece yeşil kart kullanmaya devam edebilir.

-Yeşil kart sahibinin sosyal güvenliğinde ya da gelirindeki bir artış söz konusu olduğunda bu durumu yeşil kart bürosuna başvurmalıdır.Aksi takdirde tespit edildiğinde çok yüklü miktarlarda cezalar ödemek zorunda kalınacaktır.

Yeşil Kart Kaybolması : 

-Yeşil kart kaybolması durumunda yeşil kart bürosunu,valiliğe, kaymakamlığa başvurur.

Yeşil kart kaybolduktan sonra oturduğu semtin karakoluna giderek yeşil kartını kaybettiğine dair tutanak tutturması gerekir.

-Yeşil Kartının kaybolduğuna dair yerel ya da ulusal bir gazeteye kayıp ilanı vermesi gerekir.

-Bu evraklarla beraber bir adet fotoğraf ile yeşil kart bürolarına gelerek aynı gün içinde yeni yeşil kartını alabilecektir.

Diğer Hususlar :

-Taşınma durumunda yeni taşınılan mahalle muhtarından ikametgah alarak yeşil kart bürolarına gidip yeşil kartın üzerinde yer alan adres bilgisini değiştirmeleri gerekir.

-Yeşil kartlıların tedavi masraflarını ayakta tedavi olursa muayene parasını hastane karşılar ilaç parasını kişi karşılar.Eğer kişinin gücü o ilacı almaya yetmiyorsa Sosyal Güvenlik Dayanışma Vakfı devreye girer ve ilacı temin eder.

-Yeşil karttan yararlanma da yeni doğan bir bebek 2 aya kadar devlet tarafından güvencededir.Bu artık 18 yaşına kadardır ancak anne yeşil kart bürosuna giderek kendi yeşil kartının üzerinden çocuğa da bir yeşil kart çıkarması avantajına olacaktır.

NOT: Yeşil Kart,BAG-KUR,SSK ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvencelerin hepsi tek çatı altında Sosyal Güvenlik Kurumu olarak toplanmıştır.Bu yeşil kartın tamamen kalktığı anlamına gelmez.

2 yorum:

  1. Merhaba, peki kişi başka şehirdeyse bunu yani yenilemeyi vekaleten biri yapamaz mı

    YanıtlaSil
  2. Hayır sadece senin yapman gerek senin imzam olmadan basvuruda bulunamıyorsun ama vekaletname ona yerine geciyor

    YanıtlaSil