Evlilik İşlemleri

            Hayatımızın dönüm noktalarından biride evlilik.Evlenme kararı aldınız ancak ne yapacağınızı nereye başvuracağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı okumanızda fayda var.



Evlilik (Nikah) Gerekli Belgeler İçin Tıklayın




Evlenmek İçin Başvurulacak Yerler : 





-Evlenmek için kadın veya erkegin baglı bulundukları ilçenin evlendirme dairesine başvurabilirler.
-Kadın veya erkek ayrı iller de oturuyorlarsa kendi illerindeki evlenme dairelerine ayrı ayrı başvurabilirler.
-Evlilik başvurusunda kadın ve erkek birarada bulunamıyorlarsa evlendirme dairesine gelemeyen kişinin noterden vekaleti gerekir.Vekalette evlilik için oldugu,vekaleti alanın verenin ve evlenilecek kişinin kimliklerinin tam olarak yazılması zorunludur.

Yıldırım Nikahı :


Bu mevzuat eskiden yapılmaktaydı.Yıldırım nikahı için ayrı hiçbir belgeye ihtiyaç yoktur.

Nikah Dairesi Seçimi : 


Evlelik başvurusu yaptıgınız nikah dairesinden başka bir yerde evlenmek isteyenler Evlenme Beyannamesinin bir örneginin onaylanarak kendilerine verildiği takdirde çiftler Türkiye'nin her tarafında veya yurt dışında da evlenme hakkına sahiptirler.

Evlendirme Dairesi Dışındaki Nikahlar :


Evlenecek olan çiftler ve Nikah memuru arasında gerekli mutabakat sağlandıktan sonra mesai saatleri dışında da resmi tatillerde de özel salonlarda,restourantlarda,cezaevlerinde,hastanelerde yapılabilir.(cezaevi ve hastanede izin alınması koşulu vardır.)

Nikah memurunun nikah kıyamadığı tek yer ibadet yerleridir.Böyle bir yere çağrılmışsa nikah memuru evlendirmeyi erteler.

Nikah Şahidliği : 


Şahid olacak kişinin ergin olması,mümeyiz olması ve evlenecek kişileri tanıması şarttır.
Nikah şahidleri en az iki (2) kişi olmalıdır.

Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek : 


Çiftlerden biri yabancı uyruklu ise Türkiye'deki baglı oldugu konsolosluktan bekarlık belgesinin alınarak Vilayet Hukuk İşlerinden onaylatılıp gerekli belgelerle (üstte belirtilen) nikah dairesine müracaat edilir.Türkiye'de konsoloslugu bulunmayan yabancılar için Ankara'daki Dışişleri Bakanlı'ğından  alınmış bekarlık belgesi gerekir.
Evlenilecek olan yabancı uyruklu kişinin kendi ülkesinin kanunlarına göre evlenmesinde sakınca olmaması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu bay ve bayanların pasaportlarını Yeminli Tercüman Büroları'ndan tercüme yaptırıp noterden onaylatmaları gereklidir.

Boşanmış Bayanların Evlenmesi : 


Boşanmıs bayanlar boşanma süresi üçyüz (300) gün içinde evlenemezler.Evlilik işlemlerini yapabilmeleri için Aile Mahkemelerinden iddet kararı almaları gerekir.
Sürenin dolmasını beklemek istemeyenler, aile mahkemesinden iddet müddetini kaldırması kararı alınıp kesinleşme şerhi olmalıdır.

1 yorum:

  1. Biz bes ay once nikah dairesine basvurduk gerekli evraklari soylediler ancak biz sadece kan aldirdik ve esim cezaevinde smdi o saglik raporu filan nasl olucak o ordan bende burdan mi halledicem cezaevnde kycaz bi bilgi verirsenz sevnrm

    YanıtlaSil