Cep Telefonu Çalındığında Yapılacak İşlemler

Cep telefonları hayatımızın vazgeçilmezleri haline geldi.Ancak bazı zamanlar da telefonumuzu herhangi bir yerde unutabiliyor ya da çaldırabiliyoruz.Bu yazımızda böyle bir durumla karşılaşıldığın da neler yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

-Öncelikle cep telefonunuz çalındığında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 444 9 777 no'lu telefona ya da 0312 232 23 23 no'lu telefona bildirmeleri yeterlidir.


-Bu bilgi alındıgı zaman operatarünüze bildirim yapılır ve operatörünüz de o telefona telefonun çalıntı olduguna dair mesaj gönderir.Mesajı alan iyi niyetli ise durumu polise bildirir.

-Bunları yaptıktan sonra Cumhuriyet Savcılığına müracaatla adımız, soyadımız, telefonun ne zaman nasıl çalındığını, varsa faturasını yoksa en azından İMEİ numarasını bildirmeniz gerekir.Bu işlemlerden sonra yasal takip başlar ve telefonunuz bulunmaya çalışılır.

-Bu konu da tazminat talebinde bulunabilirsiniz.





-Cep telefonunuz çalındığında kesinlikle polise bildirmeniz gerekir.Bildirmemeniz durumunda telefonun herhangi bir olaya, suça karışması size sıkıntı verir.

-Çalınan cep telefonu eğer açıksa en yakın baz istasyonuna sinyal gönderir.Bu aslında bir yer tespitidir.Siz çalınan cep telefonunu polise bildirdiğiniz de polis cihazı baz istasyonu takibine alıyor ve cihazı mahkeme yoluyla da bulmaya çalışıyor.

-Bulunduktan sonra eğer alan kişi de iyi niyetli bir şekilde başka bir şahıstan almışsa kimlerden aldığını yazılı bir biçimde bildirir.

-Bu tür olaylara mahal vermemek için ise ikinci cep telefonu alım-satımı yapan esnaflarımız ikinci el telefonu aldığı kişiden mutlaka kimlik bilgisi (TC Kimlik NO) alması, çalınan cep telefonlarının bulunmasında büyük kolaylık saglamaktadır.

-Çalıntı telefonunuz bulunduğunda Mahkemeden size ait oldugunu ispat ettiğinizde mahkemeden alabilirsiniz.Operatörünüze yazılı dilekçe ile telefonunuzu ve hattınızı tekrar kullanabilirsiniz.

-Çalınan telefonunuzla görüşme yapılmış ve siz telefonunuzun çalındığını yapılan görüşmelerden önce Bilgi İşlemlerine ya da Operatöre bildirmeniz durumunda o görüşme bedellerinden mesul olmaz ve o parayı ödemezsiniz.Tersi durumda yani çalındığını bildirmediğiniz durumda ise faturayı ödemekle yükümlü olursunuz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder