-Ölüm olayı normal nedenlerle evde,işyerinde hastahane harici yerlerde gerçekleşmişse , ölüye ait nüfus kağıdının aslı , aslı bulunmuyorsa Nüfus kayıt örneği ile bağlı bulunan İlçe Belediye Tabibliğine başvurularak 'Gömme İzin Belgesi' alınması gerekir.Bu belge ile mezarlıklar müdürlüğünün en yakın cenaze işleri şefliklerine müracaat edilir.Yetkili makam müsait olan mezarlıktan mezar yeri tahsisi yapar.Cenazenin bulubduğu yerden alınarak gasılhaneye getirilmesi, yıkanması, kefenlenmesi,camiye getirilip dini vecibelerin yerine getirilmesi ve gömü işleminin yapılması dahil tüm bu işlemler Mezarlıklar Müdürlügünce ÜCRETSİZ yerine getirilmektedir.
-Ölüm olayı normal nedenlerle hastahanede gerçekleşmiş ise hastaneden alınacak 'Gömme İzin Belgesi' ile cenaze işleri şefliklerine müracaat edilir.
-Normal nedenlerle hastahane dışında ölen kişilerin Gömme İzin Belgesi belediye tabibi tarafından verilir.Belgeyi vermeden önce muayene işlemini gerçekleştirir.
-Hastahanede ölüm olayı gerçekleşirse 'Gömme İzin Belgesi'ni hastayken yattıgı bölümü doktoru tarafından nedeni ile birlikte yazılarak verilmesi gerekir.Bulunduğu bölümün dışındaki tabibler Gömme İzin Belgesi yazamazlar.
-Adli Tıp morgunda bulunan cenazeler ise Adli Tıp kurumu tarafından verilecek olan defin belgesi ile Cenaze İşleri Şefliklerine başvurulur.
-Adli nedenlerle ölüm olayı gerçekleşmişse savcının incelemesine tabidir.Ardından savcının talebi ile cenazeyi Mezarlıklar Müdürlüğü nakil işlemini gerçekleştirir ve yukarıdaki işlemlerden sonra cenaze defnedilir.
-Cenazenin tabutlu defnedilmesi istenirse gerekli bedel ödenerek makbuz karşılığında bu işlemi gerçekleştirebilirler.
-Cenaze Müdürlük onaylı mezarlıklara defnedilmek istenirse o mezarlıktaki ücret tarifesi üzerinden Cenazeli Mezar Yeri Bedeli peşin tahsil edilerek mezar yeri kullanma belgesi verilir ve defin gerçekleştirilir.
-Cenazenin defin yerine Lahit (tahtadan,taştan,mermerden mezar) yapılması istenirse bedeli peşin ödenerek bu işlem yaptırılabilir.(Lahit yapımını cenazeden en az 6 ay sonra yaptırmak lahitin saglığı açısından önemlidir.)
-Cenazenin daha önceden ölmüş bir yakınının üstüne defnedilebilmesi için cenazenin gömü tarihinden asgari beş (5) yıl geçmesi gerekir.Ayrıca mezar yerinin daha önceden satın alınmış olması gerekir.İkinci bir defni aynı mezara defnebilmek için ise noterden muvafakatname alması veya nüfus kağıdı aslı ve mezar yeri kullanım belgesi ile Cenaze işleri şefliğine bir dilekçe sunarak cenazenin gömülmesi talebinde bulunabilir.
-Mezar yaptırma işlemi definden asgari üç (3) ay sonra cenazenin yakınları mezar yaptırma talebinde bulunabilir.Mezar yeri kullanma belgesi aslı ile müdürlüğe başvurulur.Bu işlem için bir (1) ay süre verilmektedir.Bir ayı geçenler yeni ruhsat çıkarmak zorunda kalmaktadırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder