Genel Olarak :
-Boşanma davasında asıl mesele tarafların anlaşmalı bir şekilde mi yoksa tek taraflı bir şekilde mi boşanmak istediklerine baglıdır.Anlaşmalı boşanma olursa buna çekişmesiz boşanma denir.
-Boşanma davalarına Aile Mahkemeleri bakar.Boşanma davası , her zaman davanın açıldığı yerin ilgili Aile Mahkemesi Hakimliğinde görülür.
-Boşanma davasında iki taraf da anlaşmış ve boşanmak istiyorsa hakim davayı uzatmadan davayı sonuçlandırır.
-Eşlerden biri zina ederse,karşı taraf boşanma davası açabilir.(eve gelmeme,terk etme)
-Terk edilen eş boşanma davası açabilir.
-Boşanma nedeni ispatlanmış ise hakim davayı uzatmadan davayı sonuçlandırır.
-Boşanma davası son 6 ay yaşadıkları yerin mahkemesinde açılabilir.
-Yabancı uyruklu birisiyle evlenen kişi boşanırken sadece bir ülkenin mahkemesine başvurması yetmez aynı zaman da Türk Mahkemesi tarafından tescil edilmesi gerekir.
-Kadın boşandıktan sonra kocasının soyadını taşımak isterse hakim buna izin verebilir.Ancak kadın haysiyetsizce işler yapmışsa koca buna itiraz edip soyadını taşımasını kaldırma isteğinde bulunabilir.
-Eşlerin çocuksuz olması boşanma davasında davanın sonuçlanma süresi açısından önemlidir.Çünkü boşanma davalarında hakim çocugu ön planda tutar ve bu işlem uzun sürer.
Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler :
-Nüfus cüzdanı ve adres bilgileri ile basit bir dilekçe sunarak boşanmak mümkündür.
-Dilekçede boşanma nedeni açık bir şekilde ifade edilmelidir.Her iki tarafında adresini dilekçeye yazmak gerekir.(Nafaka ve Tazminat konularında araştırma yapabilmek için)
-Avukat aracılığı ile ya da bizzat mahkemeye boşanma dilekçesi sunmak.
-Boşanma dilekçesini internetten ya da başka yerden hazır buldunuğuz kaynaklarla yapmayınız.Her davada ayrı somut olaylar olabilir.Bu konu da ehil birisine danışmanızı tavsiye ederiz çünkü dava aleyhinize dönüşebilir zaman kaybedebilirsiniz.
-Dilekçeyi sunduktan sonra Mahkeme günü belirlenir.
-Şiddetli geçimsizlik ya da başka bir nedenle ayrılmak isteyen çiftlerin duruşmalarına kendileri katılmadan avukatları aracılığıyla da boşanma işlemini gerçekleştirebilirler.
-Anlaşmalı boşanma için en az bir (1) yıl evli olmak zorundadırlar.
-Diğer bir husus da mahkemede tarafların her ikisi de mahkeme de bulunma durumundadır.Bunun nedeni hakimin gerçekten anlaşarak boşanmak istediklerini görmesi için kanıttır.
Boşanma Davası Süreleri :
-Boşanma davası davanın görüldüğü mahkemeye göre değişmektedir.Eger küçük bir yerde yapılıyorsa 15 güne kadar düşmektedir.
-Anlaşmalı davalarda temyizden feragat olduğu için hemen Nüfus İdaresine başvurulur ve kadın eski kütüğüne geri döner.
-Anlaşmalı olmayan boşanmalarda ise süre uzamaktadır bu 1 ila 3 yıl arasında değişmektedir.Bunun sonucunda hakimin takdir yetkisine göre ayrılık veya boşanma olabilir.
Taraflardan Biri Boşanmak İstemiyorsa :
-Dava ne kadar uzatılmak istenirse istensin hakimin görevi bir an önce davayı sonuçlandırmaktır.Ancak bu dava dosyalarının tamamlanması, geçerli sebeplerin bir araya gelmesi davayı sonuçlandırmaya yeter ve sizin uzatma isteminiz geçersiz kalır.
Boşanma Sonrasında Mal Paylaşımı :
-Yeni çıkan kanunla beraber eşlerden her hangi biri hangisi olursa olsun evlendikten sonra aldıkları mallar ayrıldıklarında eşit şekilde ikiye bölünür.Eger ikiye bölünmesi mümkün değilse mesela araba satılıp parası ikiye bölünür.
Boşanma Davasında Çocuğun Vesayeti :
-Sosyal bir olgu olarakta kabul edilen 'çocuk annede kalır' çok sıkıntılı bir durum olmadığı sürece çocuk anne de kalır.
-Türkiye'de tarafların .durumu göz önünde çok fazla bulundurulmaz annenin maddi durumu iyi de olsa kötü de olsa çocuk genel de anne de kalır.
-Çocukların ihtiyaçları arttıkça nafaka bedeli de mahkeme kararı ile artırılabilir.
-Altı (6) yaşına kadar çocuk anne de kalır olgusu yanlıştır.Hakim çocuğa hangi tarafın daha iyi eğitim-öğretim, ahlak vereceğine bakar ve kararını açıklar.
Nafaka :
-İlk önce hakim boşanma davası sürerken tedbir nafakası baglar.Boşanma davası bittikten sonra bu yoksulluk nafakasına dönüşür ve dosya tamam olur.
-Çocuklar için ise iştirak nafakası vardır.Bu nafakaya iki tarafda katılır eğer mali durumları birisinin iyi değilse maddi durumu iyi olan iştirak nafakasını karşılar.
-Nafakayı alan zaman içinde ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa bunu mahkeme yolu ile artırılmasını talep edebilir.Bu durum tam tersi de olabilir nafakayı veren kişinin gelir durumu zamanla kötüleşmişse nafaka miktarının azaltılmasını talep edebilir.
Boşanma dilekçenizi vermeden önce bir kez daha düşünün çünkü boşanmak çocuklarınızın hayatını alt üst edebilir.
İcra, boşanma, miras ve diğer konularda dava dilekçeleri, davaya cevap dilekçeleri, temyiz dilekçeleri ve itiraz dilekçeleri yazdırmak amacıyla ONLİNE HUKUKİ YARDIM almak isteyenler, ''hukukiyardim@hotmail.com'' adresinden tarafımıza irtibata geçebilirler. İstenilen dilekçeler en geç 24 saat içerisinde özenle hazırlanıp e-mail adresinize word dosyası şeklinde gönderilecektir
YanıtlaSil