Her an herkesin özellikle de bayanları başına gelebilecek üzücü olaylardan birisi de kapkaç..Bu yazımızda böyle bir durumla karşılaşmanız halinde yapmanız gereken işlemlerden bahsedeceğiz.
-Kapkaç olayı yaşandığında hemen polisi arayıp araçla bi soygun yaptıysa plakayı, eğer yaya olarak gerçekleştirdiyse eşğal bildirmesi gerekir.
-Daha sonra polise yazılı olarak bildirim yapmalıdır.İfadesinde çalınan malzemelerin (malların) listesini tek tek yazmalıdır.
-Mağdur olan kişi çalınan malzemelerinin içinde kredi kartları varsa müşteri temsilciliğini arayarak kartlarını iptal etmelidir.
-Kapkaç neticesinde mağdurun malları bulunduğunda , mağdur bulunan malları teşhis eder.Bunu mahkeme kararı ile alabilir.
-Mağdurun iradesi cebir şiddet veya tehditle aşıldığında (yerde sürüklenme,şiddet vb) olaylar da kapkaç yağmaya dönüşür ve ceza 10 yıl ile 15 yıl arasında değişir.
-Yeni Türk Ceza Kanununda son dönemlerde yaşanan olaylardan sonra kapkaç olayı yapan kişi 3 yıl ile 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılır.
-Kapkaç olayı aklen ve bedenen ruh sağlığı yerinde olmayan bir kişiye karşı işlenmesi durumunda ceza oranı 1/3 oranında artmaktadır.Ancak kapkaç yapan kişi olay esnasında böyle bir mağduriyet yaşatmış ise ceza oranı artmaz.
-Kapkaç olaylarına karşı korunmak için genelde para akışının oldugu yerlerde dikkat etmeliyiz,yalnız başımıza aracımızla seyahat ediyorsak değerli eşyamızı iyi yerde muhafaza etmeliyiz.Yaya olarak yürüdüğümüzde trafik akışına ters istikamette yürümeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder