Araba Muayenesi İçin Yapılması Gerekenler

Bu yazımızda sizlerin araç muayenesinde ufak kusurlardan dolayı zaman keybetmemesini sağlamak istedik.


* Öncelikle araç muayenesi gelirken aracınız ruhsatınızı yanında getirmeniz ve ruhsatta yeni muayene tarihi yazacak boş yer olması gerekmektedir. Eğer boş yer yoksa en yakın şoförler cemiyetinden ek-1 belgesi alınması gerekir.





* Aracınızın geçerli bir trafik sigortası olup olmadığını kontrole ediniz eğer trafik sigortanızın zamanı geçmişşe yenisini düzenletmeniz gerekmektedir.  Muayeneye giderken de trafik sigorta belgesinin aslı sizde bulunmalıdır.

* Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus aracınızın herhangi bir vergi borcu, trafik cezası veya ogs cezası bulunmamasıdır. Bu konuda bilgi edinmek için www.gib.gov.tr adresini kullanabilirsiniz.

* Aracınızda eğer lpg sistemi bulunmaktaysa sistemin ruhsata işli olup olmadığı kontrol ediniz sistem ruhsata işli ise düzenleme tarihi bir ayı geçmemiş bir gaz sızdırmazlık raporunuzu muayeneye getirmeyi unutmayınız.

* Eksoz emisyon pulunun geçerlilik süresini kontrol ediniz eğer bu süresi geçmişse bu ağır kusur olarak kabul edilecektir. Eksoz gazı emisyon ölçümü yapan istasyonları öğrenmek için 0212 444 8008 aramanız yeterli olucaktır.

* Ruhsatta yazan araç bilgilerini mevcut durumla karşılaştırma yapınız. (Şaşi no, renk vb.) Farklılık mevcutsa ek-1 belgesini  ( şoförler cemiyetinden) almayı unutmayınız. Muayeneden sonra trafik tescil şubesine giderek durumu tescil edebilirsiniz.

* Araç ekipmanlarını kontrol ediniz. Bunlar yangın tüpü, ilk yardım seti ve 2 adet üçgen reflektör.Ek olarak traktör kamyon ve tırlarda arka işaret levhasıda takılı bulunmak zorundadır


* Aracın ön ,arka ve iç aydınlatma sisteminin çalışır durumda ve kusursuz olmasına dikkat edin.
Ayrıca emniyet kemerlerininde çalışır durumda olmasını kontrol edin.


* Aracın ön arka cam silme sistemini kontrol ediniz.

* Minibüs ve otobüslerde acil çıkış çekiciolduğundan emin olunuz.


* Aracınızda ruhsata işli olmayan bir tadilat bulunmamasına dikkat ediniz eğer varsa muayene istasyonu tuvtürke gelirken yetkili bir mühenis tarafından onaylı tadilat projesi , şoförler cemiyetinden alınan ek-1 belgesi, lpg dönüşümü yapıldıysa sızdırmazlık raporu ve son olarak araç sigorta ve trafik sigorta belgenizi yanınızda getiriniz.


* Aracınızın boyutlarının Kara yolları trafik yönetmeliğine uygun olup olmadığını kontrol ediniz bu uzunluklar:
Maksimum genişlik 2550 mm
Frigorifik araçlarda bu genişlik maksimum 2600 mm
Maksimum yükseklik 4000mm
bu ölçülere uymayan araçlar bir kereliğine mahsus muayeneden geçecektir.




bu bilgilere dikkat ederek araç muayene istasyonu tuvtürke giderseniz ufak kusurlardan dolayı aracınızı geri geitrmek zorunda kalmazsınız.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder