Özel Plaka için gerekenleri, özel plaka işlemleri

Yeni bir araç aldınız ve bu araç sizin için çok önemli.Aracınızı önemsiyor ve ona kendinizden bir değer daha katmak istiyorsanız özel plaka alıp aracınızı kendinizle daha da bütünleştirebilirsiniz.Bu yazımızda sizlerle özel plaka nasıl, nereden alınır bunları anlatacağız.

-Özel plaka işlemleri Trafik Tescil Şube Müdürlüklerinden yapılır.

-Özel plaka alabilmek için oturduğumuz yani ikamet ettiğimiz yerin adresine kayıtlı bir plakayı alabiliriz.


-Aracınıza özel plaka almak istiyorsunuz ancak hangi plakaların boş da olduğunu veya hangi plakaların uyabileceğini görebilmek için Trafik Hizmetleri başkanlığı'nın Araç sorgulama kısmından ulaşabilirsiniz.

-Özel plaka alma işlemleri illere göre farklılıklar göstermektedir.En sıkıntılı il ise her zaman ki gibi İstanbul.Ancak sıfır araç aldıysanız özel plaka almanız daha kolay.

-Özel plaka alırken Trafik Tescil Şubesi sizden bağış talep edebilmekte, bunu kabul etmeyip bağış yapmayabilirsiniz ancak bu özel plaka almanızı zorlaştıracak sürenizi uzatacaktır.





-Eğer sıfır araç almıyorsanız ya da mevcut arabanızın plakasını değiştirmek istiyorsanız; aracınızı ilinizin dışında başka bir yere kayıt yaptırıp bir gün durduktan sonra tekrar ilinize gelerek istediğiniz plakayı almanız mümkün.

-Trafik tescil şubesine yaptığınız bağışın yanında eğer plakayı başka bir plaka sahibinden satın alıyorsanız ona da belirli bir ücret ödemek durumundasınız.

-Trafik şube müdürlükleri özel plaka verirken terör örgütlerini çağrıştıran veya kötü söz ya da küfürleri kesinlikle vermemektedir.

-Ankara'da ise özel plaka işleminiz İstanbul'a göre daha kolay çünkü internet üzerinden plaka kontrolü yapıp randevu alabiliyorsunuz.24 saat içinde de özel plakanızı alabiliyorsunuz.

Eğer şirket iseniz ; 


-Şirketinizin adına özel plaka çıkartmak istediğinizde ise şirketin imza sirkülerini bulundurmanız gerekmektedir.

-Son altı (6) aya ait faaliyet belgesi hazırlaması gerekir.

-Vekalet bir şirketin özel plaka alabilmesi için hazırlaması gereken evraklardır.

-Şirketlerin özel plakalar için ödemesi gereken vergi beş ile onbeş bin Türk Lirası arasında (5-15 Bin TL)  arasında değişmektedir.


1 yorum: