Pasaport Hakkında

Ülkemizde yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların pasaport alması zorunludur.Pasaport işlemleri Emniyet Genel Müdürlügü Pasaport Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.Ülkemizde 1 Haziran 2010 tarihi itibariyle e-pasaport uygulamasına geçilmiştir.

2011 yılından itibaren ise Çipli Pasaport uygulamasına geçilmiştir.Pasaport başvuruları EGM'de yapılmakta olup , basım işlemleri Ankara'da yapılmaktadır.Bu işlem bir hafta kadar sürmektedir.Pasaportunuz adresinize PTT Kargo ile gönderilip kargoda gecikme durumu da göz önüne alınırsa başvurunuzu yurt dışına çıkmadan 10-15 gün önce yapmanız avantajınızadır.


Pasaport Çeşitleri Tıklayın


Pasaport Yerine Geçen Belgeler İçin Tıklayın


Seyahat Belgesi pasaportunu kaybeden vatandaşlar için konsolosluklar tarafından hazırlanır ve pasaport yerine geçer.
Gemi Adamı Cüzdanı gemi personellerine özel çıkırılıp pasaport yerine geçer.
Uçak Mürettebatı belgesi uçakta çalışan personeller için sadece İstanbul Emniyet Müdürlügü tarafından verlir.
Pasavan (İdari Mektup) bayramlarda sıkça rastladıgımız sınırlardaki bir günlügüne diger ülkeye geçmek için alınan belgedir.

Pasaport Nasıl Alınır ?


Pasaport Emniyet Müdürlüklerinin Pasaport Daire Başkanlıklarına ya da Pasaport Şube Müdürlüklerine başvurarak alınabilir.Yurt dışında pasaport alma işlemleri ise Büyükelçiliklerimizde ya da Konsolosluklarımızda alınabilir.

Pasaport başvuruları randevu alınarak yapılabilecegi gibi randevusuz da alınabilir.Randevu almak isteyen kişiler www.e-pasaport.gov.tr adresini kullanarak randevu alabilirler.Yurtdışındaki vatandaşlar başvurularını mutlaka internet üzerinden yapmalıdırlar.Yurtiçindeki vatandaşlar ise randevulu ya da randevusuz olarak başvurabilirler fakat randevulu müracaatlar öne alınmaktadır.

Pasaport başvurusunu pasaport sahibinden başka kimse yapamaz.Pasaport sahibinin çocuk,yaşlı,çalışan olması bu hususu degiştirmez.Başvuruyu pasaport sahibinden başka kimse yapamaz.

Alınacak olan pasaport çeşidine göre gerekli belgeler degişse de en önemli belge Nüfus Cüzdanının aslıdır.Onun haricindeki hiçbir belge (ehliyet,ögrenci kimligi,silah ruhsatı,pasaport) kabul edilmez.

Pasaport Gerekli Belgeler İçin Tıklayın




Diplomatik Pasaport :


Diplomatik pasaportlar hiçbir vergiye (harç veya resim) tabi degildir.

Kimlere Pasaport Verilmez ?


-Mahkemelerce hakkında yurtdışı çıkış yasagı konulmuş olanlar pasaport alamazlar.
-İlgili kurumlarca hakkında arama ve yakalanma kararı olanlar pasaport alamazlar.
-Cezaevinde olanlar pasaport alamazlar.
-Boşanma aşamasında olan ailelerde çoçugun yurt dışına çıkış yasagı vardır.
-Bedeni ya da akli özrü bulunan kişiler gerekli belgeleri tamamladıktan sonra pasaport ALABİLİRLER.
-Askerliğinizi yapmamış olmanız pasaport almanıza engel teşkil etmez.

Pasaport Teslimi : 


-Pasaportlar PTT Kargo ile yapılmaktadır.Basım yeri Ankara'da Pasaport Daire Başkanlıgı'dır.PTT Kargo'ya o adreste bulunamamanız halinde ikinci veya üçüncü bir adres verebilirsiniz.Pasaport sahibinden başka kimse pasaportunu PTT Kargo yolu ile alamaz ancak Ankara'daki Pasaport Daire Başkanlıgından yetkilendirdigi birisi alabilir.


Pasaport Harçları Bilgileri İçin Tıklayın


Pasaport Uzatma : 


Pasaport uzatmak için Şube Müdürlüklerine gidip form doldurmanız yeterlidir.Mevcut pasaportunuzu uzatma talebinde bulundugunuzda pasaport defter bedeli ödemezsiniz , istenilen süreye göre pasaport harcı yatırılır.Pasaport cüzdanı degiştirilmek istendiginde defter bedeli ödersiniz.






3 yorum:

  1. pasaport harç bilgileri güncelmi

    YanıtlaSil
  2. Evet harç bilgilerimiz ve tüm konularımız günceldir.

    YanıtlaSil
  3. abiler ablalar ben pasaport işlemlerini 22 haziranda başlattım bu gün tam bir ay 4 gün olmasına rağmen elime geçmedi bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim fatih deniz 31591964198

    YanıtlaSil