Kamu Gelirleri (Devlet Gelirleri)

Kamu gelirleri merkezi yönetim tarafından çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirleri ifade etmektedir.Yerel yönetim kuruluşlarının, parafiskal kurumların ve kamu iktisadi teşebbüslerinin gelirleri de vardır.

Kamu Gelirlerinin Çeşitleri : 


-Vergiler : Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin,karşılıksız ve devletin egemenlik gücüne dayanarak toplanan gelirlerdir.



-Harçlar : Bazı kamu hizmetlerinde toplumsal faydadan öte bireysel fayda ve yararlanma söz konusudur.Sağlanan özel fayda nedeni ile faydayı sağlayan bireylerin hizmet maliyetine belirli ölçüde katılması karşılığında alınan bedellerdir.

-Resimler : Bir birey ya da kurumun bir eylemi gerçekleştirebilmek için devletin yetkili organların aldığı izin karşılığı ödediği bedeldir.Örnek verecek olursak; ithalat yapabilmek için ödenen ithalat resmi.



-Şerefiyeler : Bir kamu idaresinin herhangi bir yerde yaptığı bayındırlık hizmeti sonucunda o bölgede yaşayan vatandaşlara iki farklı fayda sağlar, biri bölgedeki emlakların değerinin artması bir diğeri ise bu bayındırlık hizmetlerinin bölge halkına sağlayacağı toplumsal fayda.

-Parafiskal Gelirler  : Kamu veya yarı kamu kurumu niteliğindeki ekonomik, sosyal ve mesleki kuruluşlarının, bu kuruluşa üye kişilerden yine bu kuruluşa üye kişilere sunacakları hizmetlere karşılık olarak topladıkları prim, aidat vb. şekillerdeki gelirlere denmektedir.

-Para ve Vergi Cezaları : Gerek para cezalarında gerekse vergi cezalarında amaç gelir elde etmek değildir.Bu şekilde elde edilen gelir ister istemez kamu geliri halini almaktadır.

Diğer Kamu Gelirleri : Mülk ve Teşebbüs gelirleri, Özelleştirme Gelirleri, Borçlanma Gelirleri, Fonlar, Para Basmaktan Doğan Gelirler, Devalüasyon Gelirleri,Bağış ve Yardımlar olarak sıralayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder