Yasal Çalışma Süresi Kaç Saat?, Haftalık Çalışma Saatleri


İş Kanununa göre, genel olarak haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir.İşçinin ücretinde indirim yapılmaması koşuluyla haftalık çalışma süresi indirilebilir.Haftalık çalışma süresi sabit bir süre değildir.Haftalık çalışma saatinin belirleneceği denkleştirme süresi ile tesbit edildiği durumlarda, denkleştirme süresi en çok iki aydır.Toplu iş sözleşmesi ile bu denkleştirme süresi 4 aya kadar çıkabilir.

Denkleştirme süresi içinde haftalık çalışma süresi, çalışma haftalarına değişik süreler belirlenerek dağitılabilmektedir.Örneğin ilk hafta 66 saat çalışan bir işyerinde, ikinci hafta 24 saat çalışıldığında, her iki haftanın ortalaması 45 saati geçmediği için artı bir ücret talep edemiyecektir.








Haftada 6 gün çalışılan işyerlerinde günlük çalışma süresi 7.5 saattir.Günlük çalışma süresi 11 saatten fazla kesinlikle olamaz.Çünkü İş Kanunumuza göre fazla çalışma süresi dahil en fazla 11 saattir.

Gece çalışmaları ( saat 20.00 ile 06.00 arasındaki zaman) günde 7.5 saati geçemez.Ağır ve tehlikeli  işlerde, yer altı, su altı işlerinde ve 18 yaşını bitirmemiş çocuk işçilerin çalışma süresi 7.5 saati geçemez.

Telafi çalışması ise çalışılamayan durumdan sonra 2 ay içinde işveren tarafından belirlenen sürede yapılır.Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresini aşmamak koşulu ile günde 3 saatten fazla olamaz.Tatil günlerinde telafi çalışması yaptırılamaz.

Hazırlama, temizleme ve tamamlama işlerinde çalıştırılacak işçilerin sayısı,

1-15 çalışanı bulunan işyerlerinde 3 işçiden
16-30 çalışanı bulunan işyerlerinde 4 işçiden
31-60 çalışanı bulunan işyerlerinde 6 işçiden
61-81 çalışanı bulunan işyerlerinde 8 işçiden
81-100  çalışanı bulunan işyerlerinde 10 işçiden

100 den fazla çalışanı bulunan işyerlerinde ise çalışan sayısının %10 unu aşmayacak şekilde olmalıdır.

1 yorum:

  1. Engelli işçilerin çalışma saatleri de diğer işçiler gibi aynıymış sanırım. https://www.mesaisaatleri.net/engelli-personellerin-gunluk-haftalik-calisma-saatleri/ şunun gibi yerlerde de tatil günlerindeki durumlarından bahsedilmiş. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil